Slider2

"MÜHENDİSHANENİN ÜÇ BAŞ HOCASI: Hüseyin Rıfkı Tamani, Seyyid Ali Paşa, Hoca İshak Efendi"

 

“Mühendishane’nin Üç Başhocası”, İTÜ RSG’nin gelenekselleştirdiği “Tarih Dizisi” sergilerinin 3.’sü olarak 20 Mayıs 2016 Perşembe günü açıldı. 5 bini aşkın yayının yer aldığı İTÜ Nadir Eserler Koleksiyonu’ndan yapılan seçki ile hazırlanan sergide, bilim tarihimizden ilkler de görülebildi. 

Modern matematiğin ilk kez Türkçe’ye aktarıldığı ve Öklit Geometrisinin ilk kez Türk matematikçilerin kullanımına sunulduğu “Usûl-i Hendese”, kapsamlı ilk Türkçe mühendislik kitabı “Mecmûatü’l-Mühendisîn” sergilenen önemli eserler arasında yer aldı. “Matematik, fizik, modern astronomi, biyoloji, botanik, zooloji ve mineraloji” gibi alanlardaki bilgileri Osmanlıca bilim literatürüne ilk kez bir arada sunan “Mecmua-i Ulum-i Riyaziye” de serginin en önemli parçaları arasındaydı. Dönem için önemli bilimsel gelişmelerinden olan elektrikle ilgili yeni bilgilerden bahsedilmesi de ayrıca dikkat çekti. 1800’lerin başında saray tarafından yürürlüğe konulan Mühendishane Kanunnamesi de sergilendi.

Eserlerin orijinal nüshaları ile bazı eserlerin Osmanlıca çevirileri ve günümüz Türkçesine çevirileri ziyaretçilere sunuldu. Ayrıca, Başhoca İshak Efendi’ye saray tarafından verilen madalya da Osmanlı Arşivinde yer alan çizimi üzerinden 3D baskı yapılarak sergilendi.

Eserler, özel iklimlendirme koşulları ile koruma altına alındığı için sergi süresi 17 gün ile sınırlı tutularak 5 Haziran’da sona erdi.

 

Sergi tarihleri: 20 Mayıs 2016 - 2 Haziran -2016